Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Moja pierwsza gra

f8x7dzxa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ma przyjemność przedstawić bardzo wczesną wersję mojej gry. Pierwotnie miała to być 2 czy 3 gra z cyklu RFG (Rojo Fan Games - chyba każdy wie u kogo) jednak się nie udało. od ok. 2 miesięcy nic w sprawie tej gry nie robiłem, ale chyba znów się ruszę. Fabuła mi się niezbyt udała, ale już nie chcę tego poprawiać. Być może w następnej części... Za to starałem się to zrekompensować dużą ilością znajdziek i różnych takich. W grze jeszcze nie ma dźwięków np. ataku, otrzymywania obrażeń, itp. Może właśnie ktoś wie skąd można je wziąć w ramach licencji CC? Albo sam może nagrać takie dźwięki? Chodzi mi o dźwięki potworów (ludzi załatwię we własnym zakresie). Wysyłajcie mi proszę linki na PW.

Dorzucam ss:

Skryptu jednego z NPC (nadal nieskończony):

post-727782-0-96992900-1388528146_thumb.jpg

Jednej z map:

post-727782-0-57253400-1388528184_thumb.jpg

Tekstury zaznaczone na czerwono robiłem sam.

Jakby ktoś mógłby lub chciałby pomóc piszcie :)

Odpowiem także na wszelkie pytania dot. gry (przynajmniej się postaram)

Po ukończeniu gra będzie ogólnodostępna, jednak ci, którzy mi w jakiś sposób pomogli, mogą albo otrzymać info dot. skrytek, albo zostać wyróżnieni jako "Dobrzy Ludzie". Także początkowa wersja gry będzie tylko dla "uprzejmych"

Opublikowano

Nie wydaje ci się 001 Engine, zapomniałem napisać. Jak podskilluję to zobaczymy w Unity 3D a może nawet bez takich programów. Ale to dopiero daleka przyszłość...

Opublikowano

Dlatego na końcu dałem emotikonkę ;) Tak, masz rację że bez języków kodowania nie zrobię czegoś epickiego. ale najpierw chcę zobaczyć czy to polubię itp. Po co miałbym się tego uczyć, jak nie wiedziałbym czy polubię gry?

Pozdrawiam.

Opublikowano

http://www.engine001.com/

Na prawdę... naucz sie lepiej programowania w javie, c++ . To jest przyszłość, a nie bawisz sie w jakies "gejm kriejtor"...

Co jest złego w takich "gejm krijejtorach"? Myślisz, że profesjonalne firmy piszą gry od podstaw w jakimś języku programowania? Otóż nie, wykorzystują oni różne silniki, które to są właściwie swoistymi krijejtorami.

Co do gry, zapowiada się na fajnego, staroszkolnego rpga :)

mjut.png
Opublikowano

mjut zgadzam się z Tobą w 100% lecz zważ na to jakich oni silników do tego używają. Nie bawią się w takie "gejm kreatory" A i nie myśl sobie, że oni tak kodu nie piszą :)

Opublikowano

Wiem że coś tam piszą. Ale także używają silników. Mało jaką firmę stać żeby najpierw stworzyć silnik, a potem grę na nim. Przykładowe silniki to np. CryEngine, Unreal Engine i Chrome Engine. A co się tyczy mnie, to zacząłem uczyć się programowania w TurboPascalu po twojej uwadze ;p Później przyjdzie kolej na javę, C ++ i może pythona.

Opublikowano

Nie zaczynaj programować w TurboPascalu, chłopcze. W tym języku programowało się w latach 80'. Szkoda Twojego czasu na ten syf.

Opublikowano

To tylko po to, żeby zobaczyć ogólnie jak działa programowanie. Nie zamierzam zatrzymywać się przy nim na zawsze ;p

Opublikowano

Właśnie Pascal jest chyba jednym z prostszych. Porównam to tak:

Jeśli chcesz wypłynąć głęboko, sprawdź czy umiesz pływać ;p

Opublikowano

Jeśli chcesz wypłynąć głęboko, sprawdź czy umiesz pływać ;p

Tutaj twoja analogia niezbyt ma sens, bo sprawdzić to możesz i w Pascalu, i w C++, i w Javie, i praktycznie w każdym normalnym języku. Jedyny różnica jest taka, że Pascala się już nie używa (poza uczelniami z zatwardziałymi nauczycielami), a chwyt na 'dobrze opisującą kod składnie' (czy jakoś tak to nazywając) to chyba jest skierowany do osób ułomnych myślowo. I w sumie to tyle jest argumentów na Pascala (czyli jak widać 1 bez sensu). C++ ma składnię prostą, zrozumiałą, łatwą w czytaniu (tak jak java, C# i podobne). Posiada wiele mechanizmów, których zrozumienie nauczenie się wykorzystywania ich w praktyce gwarantuje dużo większe możliwości (z punktu widzenia 'władzy nad tym co się dzieje w kodzie') niż Java, czy inne języku nienatywne. C++ zdecydowanie ponad Jave i inne języki zarządzane, bo nauczy cię niskopoziomowych mechanizmów (bardzo ważne) i zarządzania pamięcią. Lepiej poznasz 'jak to działa'.

Podsumowując.

Pascal - przeżytek

Delphi - przeżytek z kreatorem GUI

C#, Java, etc. - nie nauczą wystarczająco dobrze niskopoziomowego myślenia i narzucają konieczność pisania obiektowo, co nie jest dobre na sam początek.

C - Jak kto woli, IMO C++ jeszcze bardziej niskopoziomowy i bez wielu przydatnych ficzerów. Dobry do niektórych zastosowań.

C++ - najporządniejszy do nauki, bardzo flexible, można pisać bardzo różnie, w zależności od umiejętności, wieloparadygmatowy, często podczas jego nauki natrafia się na tłumaczenia niskopoziomowych mechanizmów. Daje możliwość stopniowej nauki kolejnych mechanizmów w programowaniu.

Języki wysokiego poziomu (python, etc.) - na początek zdecydowanie nie, później co najmniej 1 koniecznie trzeba znać, jeśli chce się o tym poważnie myśleć.

Opublikowano

W takim razie mam porzucić Pascala i zacząć C ++? Ok, niby mogę bo daleko w tym pascalu nie zaszedłem ;)

Ale może jeszcze inaczej mnie przekonasz? Jakimś porównaniem możliwości Pascala i C++?

Pozdrawiam, i dzięki za konstruktywną krytykę mojej analogii a nie hejt ;)

Opublikowano

Forum widocznie się zawiesiło i nie mogłem odpisać.

Widziałem twoją grę w C++ i allegro 4.2 Przekonało to mnie całkowicie. Jednak do czego służy ten allegro? Jest on konieczny czy nie?

Opublikowano

Jakimś porównaniem możliwości Pascala i C++?

Możliwości mają takie same. Jak to języki natywne.

Widziałem twoją grę w C++ i allegro 4.2 Przekonało to mnie całkowicie. Jednak do czego służy ten allegro? Jest on konieczny czy nie?

Allegro to prosta biblioteka graficzna (pod C, C++, ale chyba są wersje na inne niektóre języki), głównie skupiająca się na bitmapach i i prostych operacjach na nich. Posiada kilka funkcji pozwalających operacji na 3D i bezpośrednio używając OpenGL, ale przewidziana jest głównie do grafiki 2D. Co do samego projektu, z zewnątrz przeważnie nie da się dostrzec w jakim języku było coś pisane toteż ma to małe znaczenie dla końcowego efektu. Różnica jest tylko od środka - kodu. Taką samą grę możnaby z powodzeniem napisać w Pascalu, Javie, Pythonie czy jakimkolwiek innym normalnym języku.
Opublikowano

Czy ja wiem, w końcu oferuje programowanie na konsole. W każdym razie:

Przejrzałem allegro i zamawiam sobie książkę o javie i języku C. Zanim dotrą opanuje teorię z pascala, ale nie będę nic w nim robił. Dzięki za tipy sopel ;)

Opublikowano

Tutaj twoja analogia niezbyt ma sens, bo sprawdzić to możesz i w Pascalu, i w C++, i w Javie, i praktycznie w każdym normalnym języku. Jedyny różnica jest taka, że Pascala się już nie używa (poza uczelniami z zatwardziałymi nauczycielami), a chwyt na 'dobrze opisującą kod składnie' (czy jakoś tak to nazywając) to chyba jest skierowany do osób ułomnych myślowo. I w sumie to tyle jest argumentów na Pascala (czyli jak widać 1 bez sensu). C++ ma składnię prostą, zrozumiałą, łatwą w czytaniu (tak jak java, C# i podobne). Posiada wiele mechanizmów, których zrozumienie nauczenie się wykorzystywania ich w praktyce gwarantuje dużo większe możliwości (z punktu widzenia 'władzy nad tym co się dzieje w kodzie') niż Java, czy inne języku nienatywne. C++ zdecydowanie ponad Jave i inne języki zarządzane, bo nauczy cię niskopoziomowych mechanizmów (bardzo ważne) i zarządzania pamięcią. Lepiej poznasz 'jak to działa'.

Podsumowując.

Pascal - przeżytek

Delphi - przeżytek z kreatorem GUI

C#, Java, etc. - nie nauczą wystarczająco dobrze niskopoziomowego myślenia i narzucają konieczność pisania obiektowo, co nie jest dobre na sam początek.

C - Jak kto woli, IMO C++ jeszcze bardziej niskopoziomowy i bez wielu przydatnych ficzerów. Dobry do niektórych zastosowań.

C++ - najporządniejszy do nauki, bardzo flexible, można pisać bardzo różnie, w zależności od umiejętności, wieloparadygmatowy, często podczas jego nauki natrafia się na tłumaczenia niskopoziomowych mechanizmów. Daje możliwość stopniowej nauki kolejnych mechanizmów w programowaniu.

Języki wysokiego poziomu (python, etc.) - na początek zdecydowanie nie, później co najmniej 1 koniecznie trzeba znać, jeśli chce się o tym poważnie myśleć.

Przypomina mi się pytanie

Gdzie dawać klamrę otwierającą: w tej samej, czy nowej linii?

Każdy język jest do czegoś dobry, wcale nie jest powiedziane że trzeba wszystko murzynić w javie czy c++ można wszystko łączyć.

A co do opisu z C++ można to samo napisać o javie, dlaczego? A dlatego żeby zrozumieć,albo żeby zrobić coś szybciej trzeba pogrzebać głębiej.

imo można zaczynać od każdego języka a i tak pewnie OP się znudzi po miesiącu czy dwóch tak jak większość (czego nie życzę ale takie są realia).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...